Novoročný príhovor

Pevne verím, že príhovor neposeriem ako náš úžasný pán prezident Ivan!!

Drahí moji bajkerský spoluobčania.
2013 by mal byť pre každého špeciálny. Samozrejme, že tam budú isté životné ciele ako: založenie rodiny, manažerský post v zamestnaní, nová Peugeotka, pokorenie Kriváňa, preplávanie Dunaja, navštevovať viac alebo menej Aupark a čo ja viem ešte akých cieľov.
Špeciálnym som myslel bajkerský. Robme cyklistiku lepšou. Lepšou tak, aby nás bolo viac, aby sme ju nerobili preto že je to moderné, alebo štýlové. Robme ju preto, lebo je zdravá pre naše telo a zdravá pre prírodu.

Ktokoľvek sa dá na dráhu cyklistu, alebo bicyklistu robí ten najsprávnejší krok svojho života. Otvára sa mu svet, ktorý doteraz nepoznal. Les, mesto, cesty po ktorých doteraz chodil a nesedel v sedle bicykla mu zrazu prídu oveľa krajšie a zaujímavejšie ako kedykoľvek predtým.

Tak isto vám želám, aby ste cyklistiku robili "vedeckejšie" a mali viac než základné vzdelanie o pravidlách techniky a fyzio-chemických procesoch. Enormne to uľahčí život na bajku. A ak aj tak nespravíte, majte radosť z toho že ste na chvíľu vypadli z domu.
Spravte to rovno teraz, je jedno či je zima, alebo leto. Kukni von a vidíš že či už s čapicou na hlave, alebo v tričku, vždy to ide. Pravidlo "počasie nikdy nie je zlé, ale cyklista je zle oblečený" vždy platilo.

Z môjho osobného pohľadu si prajem aby to naše mladé CykloSlovensko neupadlo do hlbokého mainstreamu!
Posledné dve sezóny som sa o ničom inom nepresviedčal. V MTBčku a na ceste tu máme "karbonový vek" a v meste "Fixie-Furtšľap" a podobné zápaly slepého čreva!
Želám vám svet bez konvencií ale zato veľa vlastnej predstavivosti. Želám vám 23jkové plášte, tak isto ako 4,8" tučniaky. Áno, želám vám aj kompozit, je to stále vynikajúci materiál keď je dobre urobený. Želám vám meniče rýchlosti, integrované náboje, 20tky - 36tky kolesá, na mieru upravené rámy, na mieru vyrobené komponenty a dizajn podľa vašich predstáv.

Čo sa týka materiálu,  uprednostňujem oceľ. Oceľ vám dá absolútny pokoj a istotu. Mohlo by sa zdať, že jej jedinou nevýhodou je váha, ale to je pri dnešných špičkových oceliach už dávno pokorené. Recyklácia, formovateľnosť, flexibilita a opraviteľnosť - to je oceľ. Nemusíte súhlasiť a ja to rešpektujem.

Pamätajte! žiadne konvencie, žiadne farebné brzdové čeluste a páky, kľuky, žiadny "ass saver"
Minimalizmus, 100% funkčnosť a čo najviac dlhodobá užívateľnosť vašeho bajku.

Nesnažte sa pokoriť súpera predbehnutím v zjazde, jedine pri výšľape do kopca sa ukáže kto má akú kondičku!
Pomaličky a s rozvahou!

2013 bude dobrý rok
Marek Parajka, ten z ArkoBici

Komentáre

  1. Ale dakujeeem.
    Budu 23jky, budu tucniaky, budu na mieru spravene komponenty a doplnky, nebudu ziadne fialove, biele rafy a pod, budu upravovane ramy, bude decentny a minimalisticky dizajn, budu kvalitne a trvacne dielce a budem sa drzat: menej ale zato lepsie
    Este raz dakujem kamo!
    Marek..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tiez PF2013. Mojim cielom je - si chcem postavit vlastny ocelovy ram, 29er. Ale predtym dokoncit dielnu. A zohnat vhodnu zvaracku. A ramove trubky, a atd. :). Jazdim cely rok, mozno buduci rok aj nejaky FatBike do zimy a do zimneho lesa. Ukaze buducnost. V kazdom pripade sa snazim drzat "Ride more, drive less" .)
    - drkrvr

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Swift