Ručne vyrábané predstavce - Bespoke Stem


Predstavec je komponent, ktorý slúži na upnutie riadidiel ku kostre bicyklu. Predstavce sa stali ako aj iné komponenty dizajnovou súčasťou bajku a trh ponúka výber rádovo za desiatky Euro.
Ale už sme teda v tej dobe pokročilej a dnes čo sa prestíže a High-Endových produktov týka to vedia u nás trieskať krížom krážom. Vieme svoje! Lenže svet mimo našej malej veľkej krajiny pulzuje a napreduje a žiaľ k nám sa skutočná filozofia akosi nedostáva.
Tak je to aj s na mieru vyrábanými komponentami a nakoniec aj rámové sety. Iste, už tu rezonujú isté slová ako: Steel frames, Custom frames, Columbus, Reynolds ect, ale míňa sa to účinku. Spoločnosť sa trochu v záplave kúľ obrázkov a videí stráca.


Ja osobne milujem predstavce, tak isto ako hlavové zloženia. Je to taký ťuťuli-muťuli komponent a niet divu že som sa dostal aj k vlastnoručnej výrobe predstavcov. Je to delikátna práca a aplikujú sa rovnaké pravidlá ako pri stavbe rámu. Treba mať skúsenosti s ručným obrábaním kovu,zváraním a v neposlednom rade aj vášeň pre tento typ práce. Proces ktorý si vyžaduje zvolenie vhodného materiálu, dodržiavať rozmery a uhly. Predstavce sa zvárajú buď TIGom, alebo pájkovanie Mosadzou, alebo Striebrom. V poslednej dobe sú veľmi populárne z Inox, Stainless-Steel. Ale vo všeobecnosti sa vyrábajú zo zliatin ocele.



Filozofia ručne vyrobeného predstavcu je presne ako rozhodnúť sa pre na mieru vyrobený rám, nosič. Na mieru vyrobený s dohodnutým dizajnom a s výhliadkou služby na celý život. Samozrejme je veľmi jednoduché predstavec si kúpiť a hotovka, ale naozaj je toto co chceme? Práca ktorá je odvedená a um ktorý remeselík použije je predsa na nezaplatenie. To isté robí krajčír, alebo šuster, stolár ktorý vyrobí nábytok na mieru. V konečnom dôsledku má zákazník k ručne vyrobenému kusu aj iný prístup a váži si ho aj patrične viac. Štandardný predstavec 100mm na 31,8mm s 3mi skrutkami váži do 250g. Finiš je buď v odhalenom povrchu, lakovaný, Chromovaný, Anodizovaný alebo Poniklovaný.



Skoro každý pokročilý Frame-builder vyrába predstavce. Osobne považujem (a je mi aj inšpiráciou) medzi najlepšie tie od WINTER Bicycles,  kus umenia sa dostáva od BISHOP Bikes a DONHOU Bicycles je už za vodou tak isto. je toho dosť na výber

Ručne vyrobený predstavec nie je každodenná záležitosť a je to celé o postoji a osobitom štýle cyklistu.

Marek Parajka,,

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Swift