Typ prevodu / Type of gear


 Začnem Singelspeedom ,len preto, lebo sa mu nedáva až taký význam ako by v skutočnosti mohol mať. Jediným rozdielom medzi Singelspeed a Fixed gear je v pastorku. Singel je voľnobežka, umožňujúca voľnú polohu nôh pri nepedálovaní. Dokonca aj brzda postačí iba jedna, s ktorou sa dá bezpečne a včas zabrdiť. Výhodou je, už spomenutá voľná poloha nôh, čo je naozaj terno, pri klopení zákrut, vyhýbaní sa vyvýšeným miestam ako napr. obrubníky, nástupištia električiek a pod. Singelspeed je rozhodne vyrovnaným typom prevodu ako Fixed gear.
Fixed gear je vo voľnom preklade Furtšlap – Fixka – Festka.Pastorok zadného náboja je pevný, čiže pedáluješ aj vtedy, keď si chcete počas jazdy  dolu kopcom odpočinúť. Pre začiatočníka to rozhodne nemusí byť atraktívnym faktom. Jedine v prípade ak zvažujete sa naučiť aj skidovať- Skidd / šmykovať







Osobitnou kategóriou, ale v cyklistike bežnou, by mohol byť integrovaný zadný náboj „ Torpédo“ poskytuje kombináciu fixiny a singelspeedu v jednom. Jeden prevod, voľnobežka a brzdenie pedálmi. Systém protichodných čeľustí / kužeľov pri zatlačení kľúk dozadu postupne blokuje koleso s následným zabrzdením.





Aký počet zubov si zvoliť, je už len na jednotlivcovi. rozmedzie je asi od 13-22. Počet zubov je vždy v závislosti počtu zubov na prevodníku kľúk. Jednoducho povedané : čím viac zubov na prevodníku a menej na pastorku, znamená najvyššiu prevodovú záťaž a naopak.

 Finančne najnáročnejším je Fixie, pretože pár nábojov v mnohých prípadoch vyjde aj na vyše ako 50€. Ďalej je treba zakúpiť aj pastorok resp. dva pastorky s rozdielnym počtom zubov v prípade, že plánujete prehadzovať koleso a využiť tak menšiu prevodovú záťaž – Flip Flop náboj.Voľnobežku stačí namontovať aj na náboj v hodnote menej ako 15€. Torédo je  sa pohybuje v cene okolo 35€.
Samozrejme každý z nás má určitý vkus a názor na kvalitu čo môže byť rozhodujúce vo výbere komponentu. Ak sa môžem vyjadriť, ja osobne na tieto atribúty veľmi dbám, ale celý môj doteraší cyklo život sa niesol aj v nízkonákladových zónach. Pravidlo nízka cena = nízka kvalita je rozhodne "kravina" :)





Komentáre

  1. Pekny clanok. Budem sa tesit aj na dalsie clanky podobneho zamerania. Thumbs up!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Swift